- Bij een overlijden -

Een emotionele gebeurtenis

Als een dierbaar persoon komt te overlijden, is dat altijd een ingrijpende en emotionele gebeurtenis. Ook als u het overlijden verwachtte. In de tijd tussen overlijden en uitvaart moeten vaak in korte tijd veel beslissingen genomen worden. U kunt stapsgewijs naar het definitieve afscheid toewerken.

Ik neem u mee in de volgende stappen:

Het moment van de melding

Bij het overlijden van een persoon is er vaak geen noodzaak tot haast, tenzij er extreme omstandigheden zijn, zoals bijvoorbeeld wanneer de overledene zich op de vloer bevindt.

Neem de tijd voor dit belangrijke moment. Ik raad u aan om rustig bij de overledene te gaan zitten en de situatie op u in te laten werken. U kunt naaste familie en vrienden op de hoogte stellen. Later belt u de huisarts (als deze nog niet aanwezig is). De huisarts doet na aankomst een standaardonderzoek en maakt een officiële verklaring van overlijden. Als u mij daarna belt spreek ik met u af hoe laat ik kom en op welk adres.

Verzorging

De laatste verzorging – vroeger heette dit afleggen – houdt het wassen en kleden van de overledene in. U kunt het zelf doen, het aan mij overlaten of samen met mij doen. Dit zelf of samen verzorgen van de overledene kan een steun zijn in het rouwproces. Het garandeert een liefdevolle omgang met het lichaam van de overledene en kan u helpen bij het afscheid nemen.

Opbaren​

Na de laatste verzorging krijgt de overledene een plek in een omgeving naar wens, of dit nu thuis is of in een rouwcentrum. Het thuis opbaren biedt een persoonlijke en geruststellende ruimte voor zowel de overledene als de nabestaanden, indien dit hun wens is. Thuis kunt u op elk gewenst moment bij de overledene zijn, overdag of 's nachts, wanneer de behoefte zich voordoet. Het opbaren kan plaatsvinden op een fraaie opbaarplank of op een bed. Tijdens een thuisopbaring bezoek ik u dagelijks om ondersteuning te bieden.

Rouwkaart

U kunt een kaart uit het boek met voorbeelden kiezen, of u kunt ervoor kiezen om een persoonlijke rouwkaart te ontwerpen. Ik kan u assisteren bij het formuleren van de tekst voor de rouwkaart en eventuele rouwadvertenties in de krant. Ik geef u enveloppen zodat u kunt beginnen met schrijven. Na uw goedkeuring van de proefdruk, worden de kaarten gedrukt en bij u bezorgd. Ik streef ernaar om de kaarten op dezelfde dag nog te verzenden, tenzij u andere wensen heeft.

Vervoer

Het vervoer van uw geliefde kan op diverse manieren plaatsvinden. Veelal gebeurt dit in een auto van een gespecialiseerd rouwvervoerbedrijf. Er zijn auto's beschikbaar in diverse kleuren, zoals wit, grijs, zwart, maar ook in opvallende kleuren zoals rood en blauw. Als u een eigen auto heeft waar de kist of lijkwade in past, is het ook mogelijk om zelf het vervoer te verzorgen. Additioneel zijn er ook unieke opties zoals de loopfiets, paardenkoets, motor met zijspan, of de loopkoets.